Pleasnă


Gât | Ortopedie | Pleasnă (Disease)


Descriere

Pleasna este o accidentare comuna, care apare la gâtul unei persoane în urma unui accelerari-decelerari bruste, cel mai frecvent la accidente de autovehicule. Termenul de pleasna a fost folosit pentru prima data în 1928.

În timp ce majoritatea oamenilor implicati în accidente minore de autovehicule se recupereaza rapid, fara nici un simptom cronic, unele persoane continua sa aibe anumite simtome dupa ani buni dupa accident. Aceasta variatie larga a simptomelor dupa leziuni relativ minore a determinat pe unii sa sugereze ca, în multe cazuri, pleasna nu este atât de mult un accident real fiziologic, dar ca simptomele sunt niste minciuni pentru a castiga ceva bani. Multe studii clinice au investigat aceasta problema.

Cauze si factori de risc

Termenul de leziune descrie deteriorarea atât a structurilor osoase cat si a tesuturilor moi, în timp ce la nivelul gatului tulburari asociate descrie o stare mai grava si cronica. Din fericire, nu este de obicei pleasna o accidentare care sa puna viata in pericol, dar poate duce la o perioada prelungita de invaliditate partiala.

Pleasna apare cel mai frecvent atunci cand intr-un accident, o masina este in repaus iar alta o loveste pe asta din spate brusc. Acesc impact brusc provoaca capul si gâtul sa fie fortat în hiperextensie.

Diagnostic si tratament

Tratamentul medical pentru pleasna depinde de severitatea accidentului. Leziuni grave gatului pot necesita interventie chirurgicala. Leziuni mai putin grave sunt adesea limitate la leziuni ale tesuturilor moi (muschi, ligamente, tendoane).

...