Boala Whipples


Abdomen | Gastroenterologie | Boala Whipples (Disease)


Descriere

Boala Whipple este o infectie bacteriana multi-sistemica, care interfera cu abilitatea organismului de a metaboliza grasimea. Boala poate afecta orice sistem din organism, inclusiv nervos central, dar de obicei se dezvolta in tractul digestiv. Simptomele gastro-intestinale pot include diaree, pierderea in greutate, oboseala, dureri si sângerari gastro-intestinale.

Simptomele neurologice sunt modificari patologice ale ochiului si muschii faciali, confuzie, ataxie, convulsii, pierderea memoriei si a vederii. Febra, tuse si dureri pot fi, de asemenea, prezente. Boala afecteaza în special barbatii caucazieni între 30 si 60 de ani.

Semne si simptome întâlnite se numara: casexie, abdomen destins, glosita, hipocalcemie, sangerari gingivale, gingivita si deficienta de vitamina C, deficit de vitamina A; peristaltismul vizibil cu hidro-scurgeri; zone hiperpigmentare; articulatii umflate. Biopsia este testul cel mai de incredere, proba poate fi tesut cerebral, cardiac intestinal.

Cauze si factori de risc

Boala Whipples este cauzata de o infectie cu Whipple Tropheryma. Infectia afecteaza de obicei intestine, dar se pot întâlni si pulmonar, cardiac, articulatii, ochi si creier.

Diagnostic si tratament

Diagnosticul se face prin examen histologic si cultura de piese de biopsie intestinala. Boala se vindeca cu antibiotice. Prezentarea clinica a bolii clasice Whipple începe cu slabiciune si artralgii, artrita, febra, diaree. Limfadenopatia poate fi prezenta.

Alte teste utilizate sunt: PCR; aplicata creierului prin rezonanta magnetica; abdominale CT-calculator, determina procentul de grasime in scaun; teste de laborator pentru a demonstra malabsorbtia: albumina serica caroten, ser, timpul de protrombina. Manifestarile clinice ale bolii ar putea fi din cauza infiltratiilor de diferite tesuturi. Sistemul imunitar al pacientului reactioneaza la bacterii care încorporeaza în macrofagele tisulare. Aceste macrofage infiltrate in tesuturi pot fi observate prin microscopie directa.

...