Infecţii ale rănilor


General sau altele | Medicină generală | Infecţii ale rănilor (Disease)


Dupa un prejudiciu cauzat de o deschidere in piele sau dupa o interventie chirurgicala, rana se poate infecta. Infectia poate varia de la minora la severa, in functie de cauza si timpul in care este identificata si tratata.

Simptomele unei infectii ale ranii: umflarea, decolorarea si deteriorarea tesuturilor inconjuratoare, piele fierbinte, inflamata in jurul ranii, temperatura ridicata, scaderea tensiunii arteriale; tahicardie. Infectia subcutanata necrotizanta este cauzata de bacterii care infecteaza tesutul lezat. Principalele simptome sunt umflarea, decolorarea si moartea tesuturilor inconjuratoare. Pielea din jur devine fierbinte, umflata, sensibila si rosie. Daca infectia se agraveaza, necroza si decolorarea pielii si pot sa apara. Uneori, infectie subcutanata necrozanta se refera la infectia cu bacterii mancatoare de carne.

Pielea din jurul ranii devine palida din cauza lichidului care se colecteaza sub ea. Mai tarziu, se produce un lichid apos, mirositoar, de culoare maro-roscat. Modificari ale culorii tesutului de la pal la intunecat si foarte decolorat inseamna ca infectia se agraveaza. Netratata, duce la stupoare, delir, coma si moarte.

Cauze si factori de risc

Orice lucru care scade capacitatea organismului de a vindeca ranile va poate pune la risc pentru o infectie: boli (conditii de diabet, cancer, boli de ficat, rinichi sau plamani, vindecare lenta), corpuri straine, aprovizionare de sange saraca la rana, traumatisme repetate (prejudiciu la o rana in curs de vindecare poate creste riscul unei infectii, si intarzierea vindecarii), sistem imunitar slab.

Diagnostic si Tratament

Pentru a detecta sensibilitatea infectiei la antibiotic, medicul va lua o proba de la rana pentru cultura pentru a identifica bacteriile prezente in tesutul.

Ranile pielii trebuie sa fie bine curatate cat mai curand posibil, pentru a reduce riscul de infectie si cicatrizare, facilitand de vindecarea. Rana trebuie sa fie deschisa cu grija, astfel incat toate tesuturile infectate sa poata fie eliminate. O singura interventie nu este de obicei suficienta pentru a elimina toate tesuturile moarte. O a doua interventie chirurgicala este de multe ori necesara. Daca infectia afecteaza un brat sau un picior, amputatia poate fi necesara. Gangrena este definita ca moartea tesutului infectat. Infectia produce o durere brusca, umflarea zonei din jurul plagii, cresterea moderata a temperaturii, presiunii arteriale si tahicardie.

Tratamentul consta in penicilina intravenoasa. Indepartarea chirurgicala a tesutului infectat este esentiala si necesita de multe ori si indepartarea tesuturilor inconjuratoare. Un abces al pielii care rezulta dintr-o infectie bacteriana produce o colectie de puroi dureroasa pe piele. Uneori, nodulii limfatici devin umflati si febra poate sa apara. ...