Infecţii fungice


Pelvis/Bazin | Ginecologie | Infecţii fungice (Disease)


Vaginita fungica este cauzata de cresterea excesiva a ciupercii in vagin. Infectiile micotice sunt foarte frecvente la femeile de varsta fertila, dar pot aparea la orice varsta. Desi creeaza disconfort, vaginita rareori poate provoca infectii fungice grave.

Simptomele vaginitei fungice includ: prurit (mancarime), care poate deveni sever; leucoree (secretii vaginale) branzoase albe, inodora, vulva rosie si iritata (pielea din jurul deschiderii vaginale), dureri la mictiune (urinare), cand urina atinge pielea iritata; dispareunie (act sexual dureros).

Simptomele de infectie fungica vaginala apar, de obicei, in saptamana inainte de menstruatie. Exista alte boli cu simptome similare ale infectiilor fungice vaginale, cum ar fi, de exemplu, vaginita bacteriana si infectii cu transmitere sexuala. Mancarimea si roseata vulvei pot fi cauzate de o reactie la produsele vaginale, cum ar fi sapun, uleiuri de baie, spermicidele sau gelurile de dus. Aceste simptome ar trebui sa fie revizuite de catre un medic.

Cauze si factori de risc

Cele mai multe sunt cauzate de Candida albicans, o ciuperca care poate fi tratata eficient cu medicamente antifungice standard. Infectiile vaginale fungice recurente care implica, altele decat Candida albicans sunt rezistente la tratamentele standard. Sindromul fungic cronic, o afectiune in care o crestere excesiva de ciuperci afecteaza intregul corp, nu a fost demonstrat medical.

Diagnostic si Tratament

Infectiile vaginale micotice se vor rezolva fara tratament, de obicei, la inceputul menstruatiei, cresterea pH-ului vaginal scazand nivelul fungic. Exista diferente semnificative intre vaginite micotice ocazionaea, cele usor de tratat si rcele ecurente, care afecteaza grav viata unei femei. Vaginitele recurente fungice poate fi dificil de prevenit si tratat.

...