Febră galbenă


General sau altele | Medicină preventivă | Febră galbenă (Disease)


Febra galbene este o boala infectioasa grava de obicei intalnita in Africa Centrala, America tropicala (Amazonia) si America de Sud. Cazurile de febra galbena de jungla apar cel mai frecvent in mediul urban din Africa (in special Africa de Vest).

Dupa o incubare de 3-6 zile, infectia rezulta prin febra mare si brusca, cu congestia fetei, care devine umflata, si dureri abdominale si musculare. Boala poate regresa spontan dupa 3-4 zile sau se agraveaza, aducand o stare de soc, cu sange hipotermic, icter si varsaturi, anurie (incetarea productiei de urina), proteinurie mare (niveluri anormal de ridicate de proteine in urina). Aceste semne descriu efecte serioase la ficat si rinichi, care pot duce la coma si moarte.

Cauze si factori de risc

Exista doua moduri de transmitere: intre animale (indeosebi primate) sau, accidental, de la animal la om (febra de hatis) sau prin intermediul tantarilor din genurile Haemagogus sau Aedes (Aedes africanus, Aedes simpsoni); de la om la om (febra citadina), prin intermediul lui Aedes aegypti.

Febra galbena de jungla este raspandita de tantari junglei si afecteaza in special gazdele non-umane, cum ar fi maimute. Oamenii care isi petrec timpul intr-un habitat din jungla unde tantari si maimutele infectate vii pot obtine febra junglei galbene si pot fi responsabile pentru cauzarea focarele de febra galbena urbane. Oamenii pot obtine febra galbena urbana, daca acestia sunt muscati de un tantar Aedes aegyptis care anterior a muscat o maimuta sau om care are infectia febrei galbene. Riscul de aparitie a unui focar urban de febra galbena care apar este mai ridicata in zonele care sunt aproape de jungla unde tantarii si maimutele infectate frecventeaza des.

Diagnostic si Tratament

Diagnosticul se bazeaza pe teste serologice (anticorpi de cercetare).

Nu exista un tratament specific anti-viral pentru febra galbena. Cu toate acestea, simptomele pot fi tratate. De exemplu, o temperatura ridicata (febra) poate fi tratata folosind medicamente non-steroidale anti-inflamatorii (AINS), cum ar fi paracetamol sau ibuprofen.

Imunizarea este cel mai eficient mod de prevenire a febrei galbene. O singura doza de vaccin pentru febra galbena va va proteja impotriva febrei galbene pentru cel putin 10 ani.

...