Zenkers (diverticuli esofagieni)


Gât | Gastroenterologie | Zenkers (diverticuli esofagieni) (Disease)


Descriere

Diverticulii esofagieni sunt dilatatii circumscrise ale esofagului. Cand toate straturile sunt intersectate se formeaza un verticuluim. Cand mucoasa si submucoasa sunt interesate se dezvolta un pseudodiverticul. Diverticulele Zenker sunt situate pe partea din spate a jonctiunii faringo-esofagian si se caracterizeaza prin protruzia mucoasei intre fibrele musculare mai mici si faringelui. Ea însoteste frecvent boala de reflux gastro-esofagian si tulburari de motilitate esofagiene.

Pungile din gat cauzeaza de obicei, respiratie urat mirositoare (halena) si regurgitarea alimentelor si a salivei. Pungile in apropiere de stomac pot provoca probleme de înghitire, conditii cunoscute sub numele de acalazia sau disfagie. Pungile din esofac nu prezinta simptome. În cazurile cele mai grave, o persoana poate fi în imposibilitatea de a înghiti, deoarece esofagul este obstructionat.

Cauze si factori de risc

Diverticulii esofagieni pot fi congenitali sau obtinuti. Diverticulii Zenker apar in jurul varstei de 50 de ani. În anumite circumstante, presiunea poate hernia mucoasa esofagiana printr-o slabiciune în perete, creand o punga. Alimente si saliva se pot colecta în toate aceste pungi.

Diagnostic si tratament

Dificultate la înghitire sau respiratia urat mirositoare pot semnala prezenta unui astfel de conditii. Uneori, pacientul poate avea dureri în piept care se aseamana cu un atac de cord. O serie de radiografii în timp ce se înghitite un agent de contrast, de obicei, demonstreaza în mod clar diverticulul. O esofagoscopie poate fi, de asemenea, necesara pentru a aduna mai multe detalii.

Tratamentul pentru aceasta afectiune are drept scop principal atenuarea simptomelor. Medicii directioneaza pacientul sa manance o dieta bland si sa bea apa dupa masa pentru a curata pungile. În cazul în care conditia este gravata, mai multe tipuri de interventii chirurgicale sunt disponibile pentru a elimina pungile si repara defectele.

...