Colică biliară


Abdomen | Gastroenterologie | Colică biliară (Disease)


Colica biliara este durerea asociata cu iritatia viscerelor secundara colecistititei si calculilor biliari.

Calculii biliari sunt duri, cum ar fi depozitele de prundis, care se formeaza in interiorul vezicii biliare. Calculi biliari poate fi la fel de mici ca un bob de nisip sau la fel de mari ca o minge de golf. Exista doua tipuri principale de calculi biliari: pietre din colesterol, care sunt, de departe, cel mai comun tip (calculi biliari de colesterol nu au nimic de-a face cu nivelul de colesterol in sange) si pietre din bilirubina, care poate apare atunci cand celulele rosii din sange sunt in curs de distrugere. Acest lucru duce la bilirubina prea multa in bila. Aceste pietre sunt numite pietre de pigment.

Simptomele care pot sa apara includ: dureri in partea superioara dreapta sau de mijloc a abdomenului, febra, ingalbenirea pielii si a albului ochilor (icter), scaune grase, greata si varsaturi. Rar, o piatra poate deveni impactata in valvula ileocecala ce se alatura mecumului si ileonului, cauzand pietre in ileum.

Cauze si factori de risc

E o durere severa in cadranul din dreapta sus a abdomenului, care este de obicei cauzata de incercarile de a expulza calculi biliari sau de miscarea unei piatre in conducte biliare. Spre deosebire de colica renala, colica biliara, se refera la colelitiaza reala.

Urmatoarele cresc sansele de a dezvolta calculi biliari: transplant de maduva osoasa sau transplant de organ solid, diabet zaharat, insuficienta vezicii biliare de a goli bila in mod corespunzator; ciroza hepatica si infectii ale tractului biliar; anemie hemolitica cronica, inclusiv anemie falciforma; pierderea rapida in greutate in urma unei diete foarte saraca in calorii, sau dupa chirurgia bariatrica si hranirea intravenoase.

Diagnostic si Tratament

Testele efectuate includ: ecografie abdominala, CT abdominal , ultrasunete. Managementul durerii este o parte importanta in tratarea colicii biliare.

Tratamentul este dictat de cauza de baza. Prezenta de calculi biliari, de obicei, vizualizati prin ecografie, in general, necesita un tratament chirurgical.

...