Tulburare bipolară afectivă (depresie bipolară)


Cap | Psihiatrie | Tulburare bipolară afectivă (depresie bipolară) (Disease)
descriere

Tulburarea bipolara, de asemenea, cunoscuta sub numele de tulburare maniaco-depresiva este o conditie de psihiatrie caracterizata prin tulburari de dispozitie. Episoadele de anormal de cresterea nivelului de energie, cognitie, si starea de spirit, cu sau fara unul sau mai multe episoade depresive pot aparea.

Faza maniacala poate dura de la câteva zile la câteva luni. Aceasta poate include urmatoarele simptome: usor de distras; putina nevoie de somn, judecata slaba, controlul temperamentului slab, comportament neglijent si lipsa de control de sine; starea de spirit foarte ridicata. Exista un risc ridicat de suicid cu tulburarea bipolara. Perioadele de depresie sau manie revin la majoritatea pacientilor, chiar si cu tratament.

Cauze si factori de risc

Oamenii care au tulburare bipolara sunt la un risc mai mare de a suferi, de asemenea, de abuz de substante si a altor probleme de sanatate mintala. Barbatii pot dezvolta tulburare bipolara mai devreme in viata, comparativ cu femeile. Exista trei tipuri de tulburare bipolara. Persoanele cu tulburare bipolara de tip I au avut cel putin un episod maniacal si perioade de depresie majora. Persoanele cu tulburare bipolara de tip II nu au avut manie complet. În schimb, ei experimenteaza perioade de niveluri ridicate ale energiei si impulsivitate, care nu sunt la fel de extreme ca manie, hipomanie numite. O forma usoara de tulburare bipolara numita ciclotimie implica modificari ale dispozitiei mai putin grave. Persoanele cu aceasta forma alternativa între hipomanie si depresie usoara. Schimbari de viata, cum ar fi nasterea, medicamente, cum ar fi antidepresivele sau steroizi, perioadele de insomnie, consumul de droguri recreationale sunt declansatori care pot duce la aceasta tulburare.

Diagnostic si Tratament

Principalele obiective ale tratamentului sunt: a evita trecerea de la o etapa la alta, ajuta la functia pacientul cât mai bine între episoade, a preveni auto-prejudiciu si suicid si de a face episoade mai putin frecvente si severe. ...