Muşcătură de păianjen pustnic maro


Piele | Medicină de urgență | Muşcătură de păianjen pustnic maro (Disease)


Paianjenul pustnic maro sau paianjenul vioara, Loxosceles recluse este un paianjen cu muscatura veninoasa. Paianjenii pusntnici maro sunt notabili pentru modelul lor caracteristic de vioara pe partea din spate a cefalotoracelui, parte a corpului la care sunt atasate picioarele. Acesti paianjeni nu sunt agresivi si musca numai atunci când sunt amenintati, de obicei, atunci când sunt apasati pe pielea victimei. Ei cauta medii întunecate, calde, uscate cum ar fi podurile, dulapurile, pridvoarele, hambarele, subsoluri, stive de lemn si anvelopele vechi.

Un numar mic de mu?caturi de paianjen maro produc leziuni grave dermonecrotice; un numar si mai mic produc simptome severe cutanate sau sistemice. Simptomele se dezvolta de obicei dupa doua pâna la opt ore dupa o muscatura: durere severa la locul muscaturii, dupa aproximativ patru ore, mâncarime severa, greata, varsaturi, febra, dureri musculare cunoscute sub numele de mialgii. Aceste efecte secundare ale veninului, desi extrem de rare, pot produce efecte adverse semnificative ale muscaturii de paianjen: distrugerea celulelor rosii din sange; numar scazut de trombocite; cheaguri de sânge în capilarele si pierderea capacita?ii de a forma cheaguri acolo unde este nevoie; insuficienta renala acuta insuficienta (afectare renala); coma si moarte.

Cauze si factori de risc

Cele mai multe muscaturi apar în lunile de vara. Frecvent muscatura nu se simte ini?ial si nu trebuie sa fie imediat durerosa, dar poate fi grava. Pustnicul maro are un venin hemotoxic cu potential mortal. Cele mai multe muscaturi sunt minore, fara necroza.

Diagnostic si Tratament

Dupa evaluarea initiala, urmatorul tratamentul poate fi furnizat: imunizare tetanos, medicamente pentru durere, antibiotice daca apar semne de infec?ie în rana si antihistaminice. ...