Cancer de vezică urinară


Pelvis/Bazin | Oncologie | Cancer de vezică urinară (Disease)


Cancerul vezicii urinare este una dintre mai multe tipuri de tumori maligne care decurg din epiteliul, urotelium, vezicii urinare.

Aceste tumori sunt clasificate in functie de modul in care cresc.

Tumori papilare au un aspect ca de neg si sunt atasate la o tulpina. Tumorile nonpapilare (gorun), sunt mult mai putin frecvente. Cu toate acestea, ele sunt mult mai invazive si au un rezultat mai rau.

Simptomele de cancer de vezica urinara pot include: dureri abdominale, sange in urina, durere osoasa sau sensibilitate, oboseala, urinare dureroasa, frecventa urinara, urgenta urinara; incontinenta de urina, pierderea in greutate.

Cauze si factori de risc

Fumatul este principala cauza cunoscuta a cancerului vezicii urinare urinare. Ciclofosfamid, medicament chimioterapeutic, poate creste riscul de cancer de vezica urinara. Ocupatii cu risc sunt soferi de autobuz, muncitori cu cauciuc, mecanici auto, muncitori cu piele (inclusiv pantof), fierari, normalizatorii de masini si mecanici.

Femeile care au facut radioterapie pentru tratarea cancerului de col uterin au un risc crescut de a dezvolta cancer de vezica urinara. Pe termen lung, cum ar fi infectia vezicii urinare cronice sau iritarea poate conduce la un anumit tip de cancer de vezica urinara.

Diagnostic si Tratament

Testele care pot fi efectuate includ: CT abdominal, biopsia vezicii urinare, cistoscopia, citologie urina.

Tratamentul cancerului vezicii urinare depinde de cat de adanc tumora invadeaza in peretele vezicii urinare. Tumorile superficiale, cele care nu intra stratul muscular, pot fi rase cu ajutorul unui dispozitiv atasat la un electrocauter cistoscop. O combinatie de radiatii si chimioterapie poate fi, de asemenea, utilizat pentru a trata boala invaziva.

...