Tendinită (inflamatie a tendonului)


Laba piciorului | Ortopedie | Tendinită (inflamatie a tendonului) (Disease)


Tendinita este o inflamatie a unui tendon, cordon fibros care ataseaza un muschi la un os. Tenosinovita este o inflamatie a tecii de tesuturi care inconjoara un tendon. Aceste doua conditii apar de obicei împreuna.

Semne si simptome ale tendinitei includ: durere usoara sau durere la partea din spate a piciorului si mai sus de calcai dupa alergare sau alte sporturi de activitate; episoade de durere severa asociata mai mult cu functionare prelungita, urcatul scarilor sau exercitii intense, cum ar fi sprint; sensibilitate sau rigiditate, în special în dimineata, care de obicei se imbunatateste cu activitate usoara, umflarea usoara sau un cucui pe tendonul lui Ahile, o trosnitura sau un sunetul, atunci când atingeti sau sa mutati tendonul lui Ahile, slabiciune sau tembelism în partea de jos apiciorului.

Cauze si factori de risc

În general, este cauzata de suprasolicitarea membrelor afectate si este mai frecventa in randul sportivilor de performanta care se antreneaza in conditii mai putin ideale. O serie de factori pot contribui la debutul tendinitei: o crestere rapida în distanta sau viteza de rulare a unui regim; nou antrenament de urcare a unui deal sau urcatul scarilor, sport care necesita salturi bruste sau porniri si opriri, cum ar fi baschet sau tenis; exercitarea fara încalzire; pantofi uzati sau nepotriviti pentru activitatea respectiva; un arc natural plat, care poate pune presiune mai mare pe tendonul lui Ahile. Tenosinovitele pot fi asociate cu artrita reumatoida. În unele cazuri, cauza este necunoscuta.

Diagnostic si Tratament

Razele X sunt folosite pentru a diagnostica lui tendinita, dar sunt efectuate pentru a evalua pentru alte conditii posibile. Un RMN ar putea fi necesar pentru a gasi motivul pentru fisurile din cadrul tendonul. Daca exista o idee de tratament chirurgical un RMN poate fi de ajutor pentru evaluarea preoperatorie.

Tratamentul este posibil cu gheata, terapie cu compresie rece, purtând fese la calcai. Alte tratamente pot include medicamente anti-inflamatorii non-steroidiene, cum ar fi ibuprofenul, terapia cu ultrasunete sau tehnici manuale de terapie.

...