Infecţii ale tractului urinar


Pelvis/Bazin | Urologie | Infecţii ale tractului urinar (Disease)


Descriere

O infectie a tractului urinar (ITU) este o infectie bacteriana care afecteaza o parte a tractului urinar. Desi orice parte a sistemului urinar se poate infecta, de obicei, infectii apar mai ales la nivelul tractului urinar inferior reprezentat de vezica urinara si uretra. Femeile au un risc de aparitie a unei infectii ale tractului urinar decât barbatii.

Infectii ale tractului urinar nu provoaca întotdeauna semne si simptome dar atunci cand o fac ele pot include: o dorinta puternica persistenta de a urina; o senzatie de arsura la urinare; urina cu culori diferite; urina puternic mirositoare, dureri pelviene la femei si dureri rectale la barbati.

Cauze si factori de risc

Cauza principala a infectiei tractului urinar este infectie a vezicii urinare numita cistita, de obicei cauzate de Escherichia Coli. Infectii ale tractului urinar cauzate de Staphylococcus aureus apare, de obicei secundar a infectiilor de sânge. Infectia uretrei (uretrita) poate aparea atunci cand bacteriile gastro-intestinale sau raspândit de la anus pe peretele ureterei.

În plus, din cauza proximitatii de sex feminin uretere la vagin, bolile cu transmitere sexuala (BTS), cum ar fi herpesul, gonoreea si chlamydia, de asemenea, sunt cauze posibile ale uretritei.

Diagnostic si tratament

Când tratate prompt si corect, infectile tractului urinar rareori ajung la complicatii. Infectii ale tractului urinar netratate pot duce la infectii renale acute sau cronice (pielonefrita). Antibioticele sunt de obicei folosite pentru a trata infectii ale tractului urinar.

...