Sânge în urină (hematurie)


Pelvis/Bazin | Urologie | Sânge în urină (hematurie) (Disease)


Descriere

Hematuria este o conditie medicala caracterizata prin prezenta de celule rosii din sânge, numite eritrocite, în urina. Aceasta poate fi idiopatica si benigna, dar de asemenea, poate fi un semn de piatra la rinichi sau o tumoare la nivelul tractului urinar reprezentata de rinichi, uretere, vezica urinara, prostata si uretra.

Cauze si factori de risc

Hematuria poate varia de la minore la letale. În cazul în care celulele albe din sange sunt gasite în plus fata de celulele rosii din sange, atunci este un semnal de infectii ale tractului urinar. Hematuria, sau sângele în urina, poate fi ,fie bruta, vizibila, sau microscopica, definita de mai mult de trei cinci celule rosii din sânge pe câmpul de mare putere atunci când este vazuta în marire.

Hematuria microscopica este de obicei cauzata de o infectie in urina, care rezulta fie din rinichi sau vezica urinara. Pietrele la rinichi si vezica urinara pot provoca iritatia si abraziunea tractului urinar, ceea ce duce la hematurie microscopica sau bruta.

Alte cauze ale hematuriei sunt: traumatisme, tumori, boli de rinichi, infectia sau inflamatia prostatei. Medicamentele care cresc riscul de sângerare, cum ar fi aspirina, warfarina, sau clopidogrelul, pot duce, de asemenea, la urina cu sange. În cele din urma, cancerul oriunde de-a lungul tractului urinar poate prezenta cu hematurie.

Diagnostic si Tratament

Evaluarea de sânge în urina consta în efectuarea unui examen fizic, evaluarea urinii sub un microscop, si obtinerea unei culturi de urina.

Tratamentele pentru hematurie sunt diverse si depind de cauza sângerarii. Adesea nici o sursa nu este gasita pentru prezenta de hematurie.

...