Acidoză


General sau altele | Hematologie | Acidoză (Disease)


Acidoza este o crestere de acid în organism, o conditie distincta anormala care rezulta din acumularea de acid sau din epuizarea rezervelor alcaline. În acidoza, pH-ul sangelui este anormal de scazut, sub 7. 4. Acidemia descrie starea de pH-ului din sânge, în timp ce acidoza este folosit pentru a descrie procesele care duc la aceste state. Opusul acidozei este alcaloza în care exista un pH prea mare, ca urmare a excesului de baza sau acid insuficient în organism.

Exista doua tipuri de acidoza respiratorie si metabolica. Acidoza metabolica poate rezulta din cresterea productiei de acizi metabolici sau tulburari în capacitatea rinichilor de a excreta acid. O forma de acidoza metabolica este cetoacidoza, care apare în diabetul zaharat necontrolat si foame. Acidoza metabolica poate fi, de asemenea, cauzata de pierderea de bicarbonat (un alcalin), ca urmare a diareei severa. Acidoza respiratorie rezulta dintr-o acumulare de dioxid de carbon în sânge, de asemenea, cunoscut sub numele de hipercapnie, din cauza hipoventilatiei.

Cauze si factori de risc

Acidoza si compozitia anormala a sangelui sunt cel mai adesea cauzate de probleme pulmonare, desi leziunile la cap, medicamentele (mai ales anestezice si sedative), si tumorile cerebrale pot provoca aceasta acidemie. Pneumotorax, emfizem, bronsita cronica, astm, pneumonie severa, si aspiratia se numara printre cele mai frecvente cauze. Ea poate aparea, de asemenea, ca un raspuns la alcaloza metabolica compensatorie cronica.

Diagnostic si Tratament

Tratamentul acidozei depinde de cauza. Terapia poate varia de la interventii simple, cum ar fi medicamente orale si lichide intravenoasa, la masuri invazive, cum ar fi dializa si chirurgia. Rezultatul depinde de severitatea acidozei.

...