Păduchi de corp


Piele | Dermatologie | Păduchi de corp (Disease)


Paduchii sunt insecte mici, fara aripi (Pediculus humanus corporis), care se hranesc cu sange uman. Exista trei specii: paduchi de cap, paduchi de corp, si paduchi pubieni. Conditia de a fi infestat cu paduchi este cunoscuta sub numele de pediculoza. Paduchii se hranesc cu sange uman si pot trai in cusaturi si faldurile de îmbracaminte pana la 1 luna. Ei îsi depun ouale si depoziteaza deseurile pe piele si haine.

Cauze si factori de risc

Paduchii corpului sunt contagioasi. Infestarea se poate realiza în cazul în care se vine în contact direct cu cineva care are paduchi, sau cu haine infectate, prosoape, sau lenjerie de pat. Igiena precara sau conditii de trai supraaglomerate cresc riscul de a avea paduchi. Infestarea este putin probabil sa afecteze persoanele cu igiena corporala adecvata si cu haine, prosoape si lenjerii curate. Uscarea hainelor intr-un dispozitiv de uscare ajuta la uciderea paduchilor.

Paduchii provoca mancarime severa. Aceasta este, de obicei, mai severa în jurul taliei, sub brate, oriunde îmbracamintea este mai stransa si mai aproape de corp. Umflaturi rosii pe piele pot fi prezente. Scarpinatul poate face favoriza o infectie. Rar, paduchii pot purta boli mai putin frecvente, cum ar fi o anumita forma de febra.

Diagnostic si Tratament

Imbunatatirea igienei personale a persoanei infestate este obiectivul principal în infestarea cu paduchi. Îmbracaminte, lenjeria de pat, prosoapele utilizate de catre persoana infestata trebuie spãlatã cu apa fierbinte (54 ° C). Tratamentul medical este reprezantat de pediculicide, un medicament care ucide paduchi.

...