Fracturi osoase


General sau altele | Ortopedie | Fracturi osoase (Disease)


Un os rupt sau fractura osoasa are loc atunci cand o forta exercitata impotriva unui os este mai puternica decat structura lui poate rezista. Fracturile sunt diferite de alte leziuni musculo-scheletice, cum ar fi luxatii, desi pot exista momente cand este greu sa fie diferentiate, sau atunci cand s-ar putea fi de fapt mai mult decat doar un tip de prejudiciu.

Zone comune pentru fracturi osoase sunt incheietura mainii, glezna si soldul. Fracturile de sold apar cel mai frecvent la persoanele in varsta. Oasele rupte necesita aproximativ patru pana la opt saptamani pentru a se vindeca, in functie de varsta si de sanatatea persoanei, precum si tipul de fractura.

Simptomele unei fracturi de oase depind de os in special si severitatea prejudiciului, dar pot include: durere, tumefiere, echimoze, deformare, imposibilitatea de a utiliza membrele.

Cauze si factori de risc

Prin cauza pot fi de 2 tipuri de fracturi: fractura post-traumatica - aceasta este o fractura din cauza unei traume sustinute, de exemplu, fracturi cauzate de o cadere, accident rutier, lupta etc. , si fractura patologica - o fractura prin intermediul unui os care a fost slabit de catre unele boli care stau la baza, de exemplu, o fractura printr-un os slabi de metastaza. Osteoporoza este cea mai frecventa cauza de fracturi patologice.

Diagnostic si Tratament

Fracturile osoase sunt diagnosticati cu raze X. CT-ul si RMN-ul pot fi, de asemenea, utilizate. In func?ie de localizarea fracturii si severitatea prejudiciului, tratamentul poate include: atele pentru a descuraja circulatie a membrelor rupte; acolade pentru a sprijini osul; ghips pentru a oferi sprijin si imobiliza osul; tije de metal chirurgical inserate sau placi pentru tinerea pieselor osoase impreuna si ameliorarea durerii.

Oasele rupte se vindeca de la sine - scopul tratamentului medical este de a asigura ca piesele de os sunt aliniate corect. Foarte important este de a nu muta partea corpului cu o fractura si de a nu indrepta osul rupt.

...