Metastaze osoase (cancer)


General sau altele | Oncologie | Metastaze osoase (cancer) (Disease)


descriere

Metastazele osoase sunt tumori canceroase in oase, care s-au raspândit de la un cancer în alta parte în organism.

Metastazele osoase, cel mai adesea se gasesc la nivelul coloanei vertebrale, craniului, coastelor, membrelor superioare, os femur, oaselor pelviene, si osului soldului.

Exista mai multe simptome care pot anunta metastaze osoase: dureri severe, fracturi osoase, de compresie a maduvei spinarii, hipocalcemie, anemie, dificultati la urinare, instabilitatea spinarii, diminuarea mobilitatii, paralizie.

Cauze si factori de risc

Exista multe motive pentru care cancerul se extinde la tesutul osos. Unele celule canceroase contin proteine care permit aderarea la anumite parti ale corpului, inclusiv oase. Un alt motiv este faptul ca oasele au anumite caracteristici care stimuleaza dezvoltarea anumitor tipuri de cancer. Ca tumori mai aproape de ganglioni limfatici, sansele de a dezvolta metastaze osoase sunt mai mari. Cele mai fregvente tipuri de cancer care cel mai adesea raspandit la nivel osos sunt cele originare din san, plamani, glanda tiroida, rinichi, si prostata.

Diagnostic si Tratament

Cel mai adesea, pacientii nu experimenteaza simptome si metastaza osoasa este diagnosticata dupa o analiza de rutina cu raze X. Alte investigatii necesare sunt: CT scanare si investigatii imagistice, analize de sânge, teste de urina si biopsie (mostra de tesut).

Tratamentele traditionale pentru cancer sunt radioterapie si chimioterapiei, de obicei, în combinatie cu un altul. Cancerul initial trebuie sa fie tratat, de asemenea. Hormoni, cum ar fi estrogenul, si hormoni androgeni pot încuraja dezvoltarea unor tipuri de celule canceroase. Alte tratamente includ bifosfonati, corticosteroizi si radionucleotide. ...