Abces cerebral (infecţie cerebrală)


Cap | Neurologie | Abces cerebral (infecţie cerebrală) (Disease)


Abcesele cerebrale se pot dezvolta de la o infectie la ureche, abces dentar, infectie a sinusurilor paranazale, infectarea celulelor de aer mastoide de osul temporal, abcese epidurale. În cazul în care craniul este penetrat, bacteriile pot intra in creier si cauzeaza infectie. Sursa cea mai comuna este o infectie pulmonara.

Cele mai frecvente simptome sunt durerile de cap care prezinta, somnolenta, confuzie, lipsa de concentrare, iritabilitate, febra si frisoane, varsaturi, întepenirea gâtului, convulsii, hemipareza, pierderea functiei musculare si dificultasi de limbaj.

Lasata netratata, pot aparea complicatii. Acestea sunt: leziuni ale creierului; meningita, care este severa si pune viata în pericol si retur (reaparitia) de infectie.

Cauze si factori de risc

Abcesul cerebral este de obicei asociat cu boli cardiace congenitale la copiii mici. Urmatoarele cresc riscul de abces cerebral: un sistem imunitar slabit, cum ar fi la pacientii SIDA, boli cronice cum ar fi cancerul sau sindromulOsler-Weber-Rendu; medicamente care suprima sistemul imunitar cum ar fi corticosteroizi sau chimioterapie, sunturi la inima, de obicei ca urmare a unei boli cardiace congenitale.

Diagnostic si Tratament

Teste pentru a diagnostica un abces cerebral pot include: CT, electroencefalograma (EEG); culturi de sange, hemoleucograma complet; RMN al capului. Testarea pentru prezenta anticorpilor la organisme, cum ar fi Toxoplasma gondii si solium Taenia pot fi efectuate, de asemenea, si biopsia pentru a identifica cauza infectiei.

Tratamentul include scaderea presiunii intracraniene crescute si începerea antibioticelor intravenoase. Medicamente antifungice pot fi, de asemenea, prescrise în cazul în care infectia este probabil cauzata de o ciuperca. Chirurgia este necesara în cazul în care presiunea din creier continua sau se înrautateste si abcesul cerebral nu se micsoreaza dupa medicatie.

...