Cancer de sân


Piept | Oncologie | Cancer de sân (Disease)


Cancerul de san sau neoplasmul mamar malign este un tip de cancer cu originare din tesutul mamar.

Exista doua tipuri principale de cancer de san. Carcinomul ductal incepe in tuburile (conductele) prin care laptele trece de la san la mamelon; cele mai multe tipuri de cancer de san sunt de acest tip. Carcinomul lobular incepe in partile din piept, numite lobuli care produc lapte. Cancerul de san poate fi invaziv sau noninvaziv. Invaziv inseamna ca s-a raspandit din conducta de lapte sau lobul la alte tesuturi din san. Neinvaziv inseamna ca nu a invadat alt tesut mamar. Cancerul de san neinvaziv este numit in situ.

Pe masura ce cancerul creste, simptomele pot include: nodul mamar sau nod in axila, are marginile neregulate, si, de obicei nu doare, se schimba in dimensiune, forma, sau se simte in san sau mamelon, scurgere din mamelon care poate fi sangeroase, limpede pana la galben, verde, si arata ca puroi, scalarea sau exfoliere a pielii sanului sau a mamelonului. Simptomele de cancer de san in stadiu avansat pot include: dureri osoase, dureri de piept sau disconfort; ulcere cutanate, umflarea bratului de langa sanul cu cancer, pierderea in greutate.

Cauze si factori de risc

Cauzele cancerului de san nu sunt inca pe deplin cunoscute, desi o serie de factori de risc au fost identificate. Factori care sunt asociati cu un risc crescut de cancer de san includ: cresterea varstei, o istorie personala a cancerului de san, un istoric familial de cancer de san, mostenirea genelor care cresc riscul de cancer, expunerea la radiatii, obezitate, menstruatie precoce, menopauza la o varsta mai inaintata, nasterea primului copil la o varsta inaintata, terapia hormonala postmenopauza, consumul de alcool. Alti factori de risc de cancer de san includ sutiene tightfitting, antiperspirante, implanturile mamare si munca in schimburi.

Diagnostic si Tratament

Cancerul de san este, de obicei tratat cu interventii chirurgicale si apoi, eventual, cu chimioterapie sau radiatii, sau ambele.

...