Bronşiolită (inflamatie a bronhiilor)


Piept | Pneumologie | Bronşiolită (inflamatie a bronhiilor) (Disease)


Bronsiolita este o inflamatie a pasajelor mai mici de aer din plamani numite bronhiole, de obicei din cauza unei infectii virale. Cel mai frecvent apare la sugari, de obicei mai mici de 6 luni. De obicei, bronsiolita are loc in lunile de iarna.

Bronsiolita incepe ca o infectie respiratorie superioara usoara, care se continua cu mai multe probleme respiratorii. Simptomele includ: pielea albastruie din cauza lipsei de oxigen (cianoza); dificultati de respiratie suieratoare, inclusiv si scurtime de respiratie, tuse, oboseala, febra, muschii din jurul coastelor se scufunda cand copilul incearca sa respir (numita retractii intercostale); si respiratie rapida (tahipnee).

Cauze si factori de risc

Virusul sincitial respirator (VSR) este cauza cea mai comuna. Alte virusuri care pot cauza bronsiolita includ: Adenovirus, Gripa si Parainfluenza. Factorii de risc pentru bronsiolita includ: o conditie pulmonara sau cardiaca, varsta mai mica de 6 luni; nastere prematura, nealaptare, fumul de tigara, conditii de trai aglomerat, contact multipluu cu copii, deprimarea sistemului imunitar.

Complicatiile de bronsiolita severa pot include: boala cailor respiratorii, inclusiv astm, mai tarziu in viata, insuficienta respiratorie, deshidratare si oboseala. Rareori, bronsiolita este insotit de o alta infectie pulmonara, cum ar fi pneumonie bacteriana, care este tratata separat.

Diagnostic si Tratament

Auscultatia poate este folosita pentru a verifica respiratia suieratoare. Alte teste care sunt recomandate, cum ar fi: raze X la piept, teste de sange si proba de mucus.

Uneori, tratamentul nu este necesar. Deoarece virusurile cauza bronsiolita, antibioticele nu sunt eficiente impotriva sa. Medicamentele anti-virale pot fi prescrise.

...