Neurom acustic


Ureche, Nas | Oncologie | Neurom acustic (Disease)


Un neurom acustic este o tumora benigna si, de obicei, cu crestere lenta care afecteaza nervum vestibulocochlear (acustic), care conecteaza urechea la creier. De asemenea, cunoscut sub numele de schwanom vestibular, neuromul acustic este o cauza mai putin frecventa de pierdere a auzului.

Simptomele unui neurom acustic se dezvolta de obicei lent, aproape întotdeauna afecteza o singura ureche, si pot include: pierderea progresiva a auzului; zgomote în ureche, dureri de cap si dureri în ureche, ameteli si o pierdere de echilibru. Exista doua tipuri de neurom acustic: unilaterale si bilaterale. Neuromul acustic unilateral afecteaza doar o ureche. Simptomele se pot dezvolta la orice varsta, dar apar, de obicei între vârstele de 30 si 60 de ani. Neuromul acustic bilateral, care afecteaza ambele urechi, sunt ereditare. Mostenita de la parintii, aceasta rezulta din o tulburare genetica tumorale cunoscuta sub numele de neurofibromatoza-2 (NF2).

Cauze si factori de risc

Neuromul acustic de obicei creste incet sau deloc, dar în câteva cazuri aceasta poate creste rapid si sa devina suficient de mare pentru a apasa pe creier si interfera cu functiile vitale. Tumora rezulta de la o supraproductie de celule Schwann, celule mici, ca de foita care in mod normal inconjoara fibrele nervoase, cum ar fi foile la ceapa si ajuta nervii. Atunci când cresterea este anormal de excesiva, celulele Schwann se colonizeaza, apasând împotriva nervilor auditivi si de echilibru, cauzând adesea pierderi de auz progresive, tinitus (zgomote în urechi), si ameteli.

Diagnostic si Tratament

Exista anumite teste pentru a diagnostica aceasta stare si pentru a exclude alte conditii: audiometrie, Audiometria cu potentiale evocate de trunchi cerebral, tomografie computerizata (CT), electronistagmografie (ENG), imagistica prin rezonanta magnetica (IRM)

Optiunile de tratament pentru neuromul acustic include monitorizarea periodica, radiatii si indepartarea chirurgicala.

...