Bruxism (scrâşnirea dinţilor)


Gura | Odontologie | Bruxism (scrâşnirea dinţilor) (Disease)


Bruxismul sau scrasnirea dintilor este o activitate orala parafunctionala, care se caracterizeaza prin scrasnirea dintilor si include de obicei inclestarea maxilarului.

Cauze si factori de risc

Cauza bruxismului nu este complet cunoscuta, dar stresul de zi cu zi poate fi factorul de declansare la mai multe persoane. Cauzele posibile fizice sau psihologice pot include: anxietate, furie sau frustrare suprimata, agresivitate, tipul de personalitate competitiva sau hiperactiva, alinierea anormala a dintilor superioari si inferioari (malocluzie), alte probleme de somn, crestaturi pe limba, raspuns la durerea de urechi sau dentitie la copii, sensibilitatea crescuta a dintilor, complicatie rezultate dintr-o tulburare, cum ar fi boala Huntington sau boala Parkinson, un efect secundar al unor medicamente psihiatrice mai putin frecvente, inclusiv anumite antidepresive.

Aceasta tulburare nu este periculoasa, cu toate acestea, aceasta poate provoca deteriorarea permanenta a dintilor, maxilarului si dureri de disconfort, dureri de cap, sau dureri de urechi. Complicatii: depresie, tulburari de alimentatie, insomnie si cresterea problemelor dentare sau ATM (articulatiei temporomandibulare). Bruxismul nu este singura cauza a uzurii dentare, ceea ce face dificila diagnosticarea doar prin dovezi vizuale.

Diagnostic si Tratament

Tehnica cea mai de incredere de diagnostic este de masurarea electromiografiei (EMG). Daca este diagnosticat mai devreme, gasirea si eliminarea cauzei originala poate vindeca bruxismul.

In multe cazuri, tratamentul nu este necesar. Terapia include managementul stresului, terapie de comportament, atele si gutiere.

...