Limfomul Burkitt


Gât | Oncologie | Limfomul Burkitt (Disease)


Limfomul Burkitt este un cancer al sistemului limfatic. Acesta se limiteaza aproape exclusiv la copiii care traiesc in regiunile joase, umede, tropicale din Africa si Noua Guinee. Boala poate incepe, de asemenea, in ovare, testicule, creier, si lichidul cefalorahidian.

Cauze si factori de risc

In prezent, limfomul Burkitt poate fi impartit in trei variante clinice principale: endemice, sporadice si variantele asociate imunodeficientei. Limfomul Burkitt poate fi observat la inceput ca o tumefiere a ganglionilor limfatici de la nivelul gatului, abdomenului, sau sub brat. Aceste umflaturi ai ganglionilor limfatici sunt adesea nedureroase, dar pot creste foarte rapid. Aproximativ 25% din limfoamele Burkitt contin genomii virusului Epstein-Barr.

Copiii cu aceasta boala pot avea, de asemenea malarie cronica. Limfomul Burkitt poate fi una dintre bolile asociate cu manifestarea initiala de SIDA.

Diagnostic si Tratament

Testele includ: biopsie din maduva osoasa, reze X la piept, CT scanare la piept, abdomen, pelvis si, hemoleucograma completa, examinarea lichidulului cefalorahidian si biopsia nodului limfatic. Chimioterapia este utilizata pentru a trata acest tip de cancer; medicamente anticanceroase sau radioterapia duc la vindecare completa sau partiala in aproximativ 80 % din cazuri. Alte tratamente sunt imunoterapia, transplanturi de maduva osoasa si chirurgie pentru a elimina tumora.

...