Sindromul gurii arzânde


Gura | Odontologie | Sindromul gurii arzânde (Disease)


Descriere

Glossodinia sau sindromul arderii gurii este o afectiune caracterizata printr-o senzatie de arsura sau furnicaturi la nivelul buzelor, limbii, gingiilor, in interiorul obrajilor, pe cerul gurii, sau zone larg raspândite ale gurii întreg.

Moderata pâna la severa, arsura în gura este principalul simptom al acestui sindrom si pot persista timp de luni sau ani. Pentru multe persoane, senzatia de arsura începe dimineata târziu, tine pana la vârf de seara, si de multe ori dispare pe timp de noapte. Simptomele sindromului de ardere a gurii includ: o senzatie de arsura, care poate afecta limba, buzele, gingiile, palatului, gât sau gura in ansamblu, o senzatie de furnicaturi sau amorteli în gura sau pe varful limbii, durere la nivelul gurii, care se agraveaza ca zi progrese, o senzatie de gura uscata, sete crescuta, gura inflamat, pierderea gustului, modificari ale gustului, cum ar fi un gust amar sau metalic.

Cauze si factori de risc

Cauza sindromului de ardere in gura de multe ori nu poate fi determinata. Cauzele posibile includ deficiente nutritionale, anxietate sau depresie cronica, diabet de tip 2, menopauza, tulburari orale, cum ar fi afte, candidoza orala (o infectie fungica a gurii), reflux acid sau gura uscata, sau nervi deteriorate.

Complicatiile care acestui sindrom sunt: anxietate, depresie, dificultati de a manca si de a dormi.

Diagnostic si Tratament

În functie de cauza simptomelor, tratamentele posibile pot include: ajustarea sau înlocuirea protezelor dentare iritante; tratarea tulburarilor existente, cum ar fi diabetul zaharat, sindromul Sjögren, sau o problema cu tiroida pentru a îmbunatati simptomele consumatoare de gura; recomandarea suplimentelora pentru deficiente nutritionale; prescrierea de medicamente.

...