Bursită (inflamatiea bursei)


Umăr | Ortopedie | Bursită (inflamatiea bursei) (Disease)


Bursita este inflamatia uneia sau mai multor burse (saci mici) de lichid sinovial in organism. Conditia poate fi acuta sau cronica.

Simptomele includ: dureri articulare si sensibilitate atunci cand apasati in jurul articulatiile, rigiditate si disconfort atunci cand va miscati articulatia adecvata; caldura umflarea, roseata a articulatiei. Complicatiile care pot aparea sunt: dureri articulare, umflarea excesiva, roseata, invinetire sau o eruptie in zona afectata si febra. Bursita cronica poate sa apara.

Cauze si factori de risc

Locatiile cele mai comune pentru bursita sunt in umar, cot si sold, dar si genunchi, calcai si baza degetului mare. Uneori cauza nu poate fi determinata. Bursita poate fi cauzata de suprasolicitarea cronica, trauma, artrita reumatoida, guta, sau infectie. Desi rar, scolioza poate cauza bursita umerilor. Anumite boli sistemice si conditii, cum ar fi artrita reumatoida, guta si diabet pot creste riscul de a dezvolta bursita.

Diagnostic si Tratament

In cazul in care sunt necesare teste suplimentare, acestea sunt: RMN, raze X, ultrasunete si testul de laborator. Bursa, care nu este infectata poate fi tratata cu odihna, gheata, fizioterapie, medicamente anti-inflamatorii si analgezice. Bursele care sunt infectate necesita investigatii suplimentare si tratament antibiotic.

Uneori, o bursa inflamata trebuie sa fie drenata chirurgical. Nu toate tipurile de bursita pot fi prevenite, dar riscul poate fi redus cu: incalzire si intindere inainte de activitati fizice intense si mentinerea o greutate sanatoasa.

...