Dislocare a articulaţiei acromioclaviculare

Umăr | Ortopedie | Dislocare a articulaţiei acromioclaviculare (Disease)


Articulatia acromioclaviculara (AC) este articulatia umarului, jonctiunea dintre acromion care este parte a omoplatului care formeaza cel mai inalt punct al umarului, si clavicula. AC face posibila ridicarea bratul deasupra capului.

Un prejudiciu comuna al articulatiei AC este dislocarea. Aceasta este o forma diferita de o luxatie umar, care se refera la dislocarea a articulatiei glenohumerale. Luxatia articulatiei AC este deosebit de comuna in sport de coliziune, cum ar fi hochei pe gheata, fotbal, rugby, si este, de asemenea, o problema pentru cei care participa la calarie, inot, ciclism montan, ciclism si schi. Mecanismul cel mai comun al prejudiciului este o cadere pe varful umarului sau cadere pe mana intinsa.

Cauze si factori de risc

Luxatiile AC sunt clasificate de la I la VI, pe baza gradului de separare a acromionului de clavicula cu greutatea aplicata pe brat. Alte leziuni suferite de o cadere sau lovitura direct pe umar poate include fisuri in muschii deltoid si trapez atasati la clavicula. Prejudiciul umarului care se incadreaza pe un brat intins este mult mai probabil sa duca la o fractura de gat humeral sau dislocarea articulatiei glenohumerale, si un obiect greu ce cade pe umar este mult mai probabil sa conduca la o fractura decat luxatie.

Diagnostic si Tratament

Gradul I si II de leziuni raspund bine la tratament non-chirurgical sau conservator cu gheata, analgezice, si imobilizare. Clasele IV-VI sunt tratate chirurgical prin fixare interna, o procedura chirurgicala care realiniaza oasele si reconstruieste ligamentele. Suruburi, fire, sau suturi non-absorbabile poate fi utilizate pentru a pastra articulatia in loc in timp ce ligamentele reconstruite se vindeca.

...You can connect with us directly at anytime

You can connect with us through any social network (LinkedIn, Facebook, X/Twitter) - or else Easy & Quick way to connect via email us at « contact@iValueHealth.NET ».