Campilobacterioză


Abdomen | Gastroenterologie | Campilobacterioză (Disease)


Campilobacterioza este o infectie cauzata de bacteria Campylobacter. Aceasta este una dintre cele mai frecvente infectii bacteriene ale oamenilor, de multe ori o toxiinfectie alimentara.

Simptomele de intoxicatie alimentara de la Campylobacter, de obicei, apar dupa 2 - 5 zile dupa ce o persoana mananca alimente contaminate, dar poate dura pana la 10 zile sa apara. Cel mai frecvent simptom al unei infectii cu Campylobacter este diareea, care este de multe ori sangeroasa. Simptomele tipice includ: febra, greata, varsaturi, dureri abdominale, dureri de cap si dureri musculare. Desi complicatiile de la intoxicatia alimentara cu Campylobacter sunt putin probabile, ele apar, in unele cazuri. Acestea sunt: Guillan-Barré, cea mai frecventa cauza de paralizie acuta generalizata, in lumea occidentala, artrita reactiva, si alte complicatii. Campylobacter poate provoca, de asemenea, apendicita sau poate infecta anumite parti ale corpului, inclusiv cavitatea abdominala, inima, sistemul nervos central, vezica biliara, tractul urinar, sau fluxul de sange.

Cauze si factori de risc

Bacteriile sunt transportate de catre animale si pot fi transmise la om prin produsele alimentare contaminate, in special pasari de curte, cauzand intoxicatii alimentare. Rutele cunoscute ale transmiterii Campylobacter includ: fecal-orala, persoana-la-persoana, contact sexual, laptele nepasteurizat crud si carne de pasare si apa.

Diagnostic si Tratament

Infectia este de obicei auto-limitata, si, in cele mai multe cazuri, tratamentul simptomatic de inlocuire a electrolitilor si lichidelor este suficienta in cazul infectiilor umane. Medicamente contra diareei pot ajuta, de asemenea, in reducerea simptomelor. Gasirea unui antibiotic eficient este cheia pentru tratarea acestei infectii bacteriene.

...