Cancer (tumoră)


General sau altele | Oncologie | Cancer (tumoră) (Disease)


Cancerul, o afectiune medicala cunoscuta ca un neoplasm malign, cuprinde un grup mare de boli diferite, caracterizate prin cresterea celulelor nereglementat. Cancerul poate afecta orice parte a corpului. Prin intermediul sistemului limfatic sau fluxul sanguin, cancerul se poate raspandi, de asemenea, la mai multe parti indepartate ale corpului.

Cancerul apare atunci cand cresterea celulelor in organism este scapata de sub control si celulele se divid prea repede sau atunci cand celulele uita sa moara. Tumora se dezvolta atunci cand oncogene (genele care controleaza cresterea celulelor si multiplicarea), intr-o celula sau celule sufera o serie de modificari.

O tumora poate fi benigne sau maligna. O tumora benigna este necanceroasa. Celulele canceroase se pot raspandi, de asemenea, prin intermediul vaselor de sange si sistemul limfatic pentru a forma tumori secundare numite metastaza.

Unele semne generale si simptome asociate, dar nu specifice, includ: oboseala, noduli sau ingrosare care poate fi simtita sub piele, modificari ale pielii, cum ar fi ingalbenirea, intunecarea sau modificarile aduse alunitelor deja existente, tuse persistenta, indigestie sau disconfort persistent dupa masa, dureri musculare sau articulare persistente, inexplicabile.

Cauze si factori de risc

Cauza multor tipuri de cancer ramane necunoscuta, insa pot exista mai multe cauze de cancer, inclusiv: benzen si alte substante chimice, consumul de alcool in exces, fumat, toxine de mediu, cum ar fi ciuperci otravitoare si anumite un tip de otrava, care poate creste pe plante de arahide (aflatoxine), expunerea la lumina solara excesiva, probleme genetice, obezitate, radiatii, virusi.

Diagnostic si Tratament

Investigatiile includ: examen fizic, teste de laborator, teste imagistice (ecografie, raze X, CT, RMN) si biopsie. Exemple de cancer: cancer de san, cancer pulmonar, cancer de colon, limfom Hodgkin, leucemie.

...