Cancer de oase (tumori osoase)


General sau altele | Oncologie | Cancer de oase (tumori osoase) (Disease)


O tumora osoasa se refera la o crestere de tesut neoplazic in oase. Cresterile anormale gasite in os pot fi benigne (necanceroase) sau maligne (canceroase).

Cele mai frecvente tipuri de cancer osos includ: Osteosarcomul: incepe in celulele osoase, apare cel mai frecvent la copii si adultii tineri; Condrosarcoma: incepe in celulele cartilajului, care sunt de obicei gasite pe capetele oaselor, cel mai frecvent afecteaza adultii mai in varsta; sarcomul Ewing : poate incepe in tesuturile nervoase in interiorul osului. Alte exemple: osteoma, osteoid osteoma, osteocondroma, osteoblastom, enchondroma, tumora cu celule gigant, chisturi osoase aneurismal, teratomul, fibrosarcomul si displazia fibroasa a osului.

Cel mai frecvent simptom al tumorilor osoase este durerea, alaturi de oboseala, febra, scadere in greutate, anemie, si / sau fracturi osoase inexplicabile.

Cauze si factori de risc

Nu este clar ce cauzeaza cancerul osos, dar unii factori sunt asociati cu un risc crescut, inclusiv: sindroame genetice mostenite, boala Paget a oaselor si radioterapie pentru cancer.

Deoarece, prin definitie, tumorile benigne osoase nu metastazeaza, toate tumorile osoase sunt secundare leziunilor metastatice care s-au raspandit de la alte organe, cel mai frecvent carcinoamelor de san, pulmonar, si de prostata.

Diagnostic si Tratament

Teste pentru diagnosticarea cancerului osos sunt: scanare osoasa, tomografie computerizata (CT), imagistica prin rezonanta magnetica (RMN), raze X si biopsie.

Tratamentul tumorilor osoase este extrem de dependent de tipul de tumora. Oricum, acesta implica: chimioterapie si radioterapie, medicamente si chirurgie. Amputarea poate fi necesara.

...