Cancer colorectal


Pelvis/Bazin | Oncologie | Cancer colorectal (Disease)


Cancerul colorectal este o tumora canceroasa a mucoasei de colon sau rect. Simptomele de cancer colorectal variaza in functie de locatia tumorii. Acestea pot include urmatoarele: modificari in frecventa de tranzit intestinal sau in consistenta generala a fecalelor, dureri abdominale, sange in fecale, disconfort rectal sau o senzatie de golire incompleta a rectului, pierderea poftei de mancare. Simptomele de cancer colorectal pot fi confundate cu simptomele unei tulburari mai putin grave, cum ar fi hemoroizii. Alte conditii, cum ar fi sindromul de intestin iritabil, colita ulcerativa, boala Crohn, diverticuloza, si ulcer peptic pot avea simptome care imita cancerul colorectal.

Cauze si factori de risc

Nu exista nici o singura cauza a cancerului de colon. Aproape toate cazurile de cancer de colon incep ca polipi necancerosi (benigni) , care se dezvolta lent in cancer. Risc mai mare pentru cancerul de colon sunt persoane care: au peste de 60 de ani; sunt afro-americani de originea Europei de Est; mananca o dieta bogata in carne rosie sau alimente procesate; au cancer in alta parte in organism; au polipi colorectali; sufera de o boala inflamatorie intestinala cum ar fi boala Crohn sau colita ulceroasa; au un istoric familial de cancer de colon, au o istorie personala de cancer de san. Obezitatea, fumatul, alcoolul si lipsa de exercitiu fizic sunt, de asemenea, factori de risc.

Diagnostic si Tratament

Diagnosticul de cancer colorectal este prin intermediul biopsiei tumorale ce se face de obicei in timpul sigmoidoscopia sau colonoscopia. X-ray si computer tomografia (CT) pot fi, de asemenea, necesara.

Tratamentul cancerului colorectal depinde de localizarea tumorii. In general, tratamente pot include: chirurgie, cel mai adesea o colectomie, pentru a elimina celulele canceroase, chimioterapie, pentru a distruge celulele canceroase si radioterapie pentru a distruge tesutul canceros. Cele mai multe tipuri de cancer colorectal ar trebui sa fie prevenite, printr-o supraveghere sporita, stilul de viata imbunatatit, si, probabil, utilizarea agentilor dietetici chemopreventive.

...