Cheratoză actinică


Piele | Dermatologie | Cheratoză actinică (Disease)


Cheratoza actinica este o leziune precanceroasa, ridicat pe piele, care se dezvolta de la o lunga perioada de expunere la soare. Este cel mai frecvent intalnita pe fata, buze, urechi, spatele mainilor, antebrate, scalp sau gat - zone de piele de obicei, expuse la soare.

Cheratoza actinica poate dezvolta, uneori, intr-un tip de cancer de piele.

Cauze si factori de risc

Expunerea la soare cronica este cauza aproape tuturor cheratozelor. Daune soare ale pielii sunt cumulative, astfel incat chiar si o scurta perioada de expunere la soare se adauga la totalul din viata.

Radiatiile ultraviolete emanate de lampile unui salon de bronzare pot fi chiar mai periculoase decat soarele, dermatologi avertizand bronzul artificail.

Este intalnita mai frecvent la persoanele cu tenul deschis la culoare, par blond, cu ochii deschisi la culoare, debutand la varsta de 30 sau 40 de ani si devenind mai frecventa cu inaintarea in varsta.

Ocazional, cheratoza actinica poate fi cauzata de expunerea extinsa la raze X sau un numar de produse chimice industriale.

Diagnostic si Tratament

cheratoza actinica este diagnosticata printr-o examinare a pielii. Medicul poate folosi lumina fosforescenta sau lupa, pentru a analiza excrescenta (tumora), alunitele sau leziunile.

Cresterile pot fi eliminate prin cauterizare electrica, indepartand leziunea si folosind energie electrica pentru a distruge eventualele celule ramase.

Daca o persoana are un numar mare de leziuni pe piele, un tratament cu laser, peeling chimic sau creme de piele sunt recomandate.

...