Carcinomul laringelui (cancer la gât)


Gât | Oncologie | Carcinomul laringelui (cancer la gât) (Disease)


Cancerul laringian poate fi, de asemenea, numit carcinom laringian si este cancerul corzilor vocale, numite laringe, sau altor zone ale gatului. Cele mai multe tipuri de cancer laringian sunt carcinoame cu celule scuamoase.

Simptomele de cancer laringian depind de dimensiunea si localizarea tumorii. Simptomele care se pot dezvolta sunt: zgomote anormale in respiratie, tuse, tuse cu sange, dificultate la inghitire; raguseala care nu se remediaza in 1 - 2 saptamani, dureri de gat, dureri in gat, care nu dispar in 1 - 2 saptamani, chiar cu antibiotice ; umflaturi sau noduli in gat, pierderea in greutate neintentionata.

Cauze si factori de risc

Cauza cancerului laringian nu este cunoscuta. Tutunul cauzeaza cancer laringian. De asemenea, persoanele care sunt consumatoare de alcool in exces sunt mult mai susceptibile de a dezvolta cancer laringian decat persoanele care nu beau alcool. Fumatul si consumul excesiv de alcool combinate, duc la un risc crescut de cancer de gat. Persoanele cu o istorie de cancer al capului si gatului au risc mai mare de a dezvolta un alt cancer se cap, gat, sau pulmonar.

Cele mai multe tipuri de cancer in gat se dezvolta la adulti in varsta de 50 ani si barbatii sunt mai predispusi decat femeile de a dezvolta cancer la gat.

Pot aparea complicatii, cum ar fi: obstructia cailor aeriene, mutilare a gatului sau a fetei, pierderea vocii si a capacitatii de vorbire si raspandirea cancerului la alte zone ale corpului numite metastaze.

Diagnostic si Tratament

Diagnosticul se face pe baza unui istoric medical, examen fizic, si investigatii speciale, care pot include: reze X la piept, computer tomografie (CT) sau imagistica prin rezonanta magnetica (RMN), si biopsie.

Scopul tratamentului este de a elimina complet cancerul si de prevenirea raspandirii in alte parti ale corpului. Tratamentul poate implica chirurgie, radioterapie, chimioterapie, singure sau in combinatie.

...