Stop cardiac


Piept | Cardiologie | Stop cardiac (Disease)


Descriere

Stopul cardiac este pierderea brusca a functiei cardiace, atunci când inima se opreste brusc din a bate, ceea ce poate fi fatal. Aceasta, de obicei, rezulta dintr-o perturbare electrica în inima care perturba actiunea sa de pompare, oprindu-se fluxul de sange la restul corpului. Un stop cardiac este diferit de la un atac de cord, în cazul în care fluxul de sange a muschiului inimii este afectat, dar poate fi cauzat de acesta.

Stopul cardiac poate aparea adesea fara nici un avertisment, dar uneori, alte semne si simptome preced aparitia subita de cauza cardiaca: oboseala, lesin, ameteli, dureri în piept, slabiciune, palpitatii sau varsaturi.

Cauze si factori de risc

Fibrilatia ventriculara este cea mai frecventa cauza de stop cardiac. Fibrilatia ventriculara poate sa apara brusc la persoanele cu boala coronariana, cu factori de stil de viata, cum ar fi fumatul si o dieta bogata in grasimi creste riscul. O aritmie periculoasa dezvolta într-o persoana o afectiune cardiaca pre-existenta, cum ar fi: boala coronariana, infarct miocardic, inima marita numita Cardiomiopatie, boli de inima valvulara, boli de inima congenitala, probleme electrice in inima.

Aceiasi factori care pun un risc de boala coronariana poate pune, de asemenea, un risc de arestare subita de cauza cardiaca. Acestea includ: un istoric familial de boala coronariana; fumat; tensiunii arteriale; colesterolului din sânge ridicat, obezitatea si diabetul, un stil de viata sedentar si de baut prea mult alcool. În termen de secunde de la un stop cardiac, aceste simptome apar, de obicei,: colaps, pierderea constientei, buze albastre etc.

Diagnostic si Tratament

Un stop cardiac este de obicei diagnosticat clinic prin absenta unui impuls. Supravietuirea dupa o asemenea sitatie presupune unele investigatii, cum ar fi: electrocardiograma (ECG), teste de sânge si teste imagistice (radiografie toracica, ecocardiografie). Stopul cardiac necesita masuri imediate pentru supravietuire: resuscitare cardiopulmonara, defibrilare.

Pentru persoanele cu risc de boli de inima, masuri de prevenire, cum ar fi controlul tensiunii arteriale, scaderea colesterolului, si alte interventii medico-terapeutice sunt utilizate.

...