Stenoză carotidiană


Cap | Neurologie | Stenoză carotidiană (Disease)


Stenoza carotidiana este o ingustare anormala a arterei carotide, de multe ori un preambul la un accident vascular cerebral, de obicei cauzat de ateroscleroza. Ateroscleroza este formata din placi de colesterol, calciu, tesut fibros si alte resturi celulare care se aduna la locul de prejudiciu microscopic în artera, creând un cheag de sange cunoscut sub numele de trombi.

In stadiile incipiente, boala arterei carotide de multe ori nu produce semne sau simptome. Atacuri ischemice tranzitorii (AIT ) sunt un semn de avertizare, si sunt adesea urmate de accidente vasculare cerebrale severe permanente. Semne si simptome de un accident vascular cerebral pot include: amorteala sau slabiciune brusca în fata sau membre, de multe ori doar pe o parte a corpului, probleme de vorbire si întelegere, probleme bruste in vederea cu unul sau ambii ochi, ameteli sau pierderea echilibrului si dureri de cap severe.

Cauze si factori de risc

Factori care streseaza arteerele si cresc riscul de ranire, acumularea de ateroame si bolii sunt: vârsta, ereditatea, hipertensiune arteriala, fumatul, niveluri anormale de colesterol in sânge, diabet zaharat, obezitatea si sedentarismul (lipsa de activitate fizica).

Diagnostic si Tratament

Stenoza carotidiana este de obicei diagnosticata prin scanare cu ultrasunete a arterelor carotide din gat. Ocazional, imagistica cum ar fi angiografia, tomografia computerizata angiografica (CTA) sau angiografia imagistica prin rezonanta magnetica (MRA) sunt necesare.

Scopul in tratarea bolilor de artera carotida este prevenirea accidentului vascular cerebral. Tratamentul include: medicamente in monoterapie (un medicament antiplachetar si controlul factorilor de risc pentru ateroscleroza) si endarterectomie carotidiana sau stent carotidian.

...