Fistulă carotido-cavernoasă


Cap | Neurologie | Fistulă carotido-cavernoasă (Disease)


O fistula carotido-cavernoase (FCC) este o conditie descrisa ca o anomalie in comunicarea intre sistemele arteriale si venoase in interiorul sinusului cavernos in craniu. Acesta este un tip de fistula arterio-venoasa.

Aceste leziuni pot fi clasificate pe baza urmatoarelor: etiologie (traumatica sau spontana), viteza fluxului de sange (mari sau mici), si anatomie (directe sau durale, interne sau externe, carotidiane sau carotide).

Simptomele pot include durere, ochii bulbucati, viziunea deteriorarea, unsunet bruit adica un zumzet in cadrul craniului si zgomote in urechi. Pacientul poate avea un istoric de episoade similare in trecut.

Cauze si factori de risc

Fistula carotido-cavernoase apare din cauza leziunilor traumatice sau spontane in peretii arterei carotide interne intracavernoase sau sucursalele sale, traumatismelor penetrante la cap, leziuni chirurgicale, ruptura de anevrism intracavernos, sau in asociere cu tulburari ale tesutului conjunctiv, boli vasculare si fistule durale.

Diagnostic si Tratament

Diagnosticul se bazeaza pe investigatii, cum ar fi: Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN), angiografia CT.

Tratamentul depinde de severitatea simptomelor clinice, caracteristicile sale angiografice, precum si riscul ce se prezinta pentru hemoragie intracraniana. In cele mai multe cazuri, tratamentul endovascular este de preferat. Toate FCC directe ar trebui sa beneficieze de un tratament, deoarece transporta o probabilitate mare de hemoragie intracraniana sau deteriorare neurologica.

...