Boala zgârieturii de pisică


General sau altele | Medicină generală | Boala zgârieturii de pisică (Disease)


Boala zgarieturii de pisica este o boala infectioasa comuna benigna. De asemenea, cunoscut sub numele de febra zgarieturii de pisica, aceasta se datoreaza bacteriilor intracelulare numite Bartonella, de obicei gasite la copiii dupa o zgarietura sau muscatura de la o pisica.

Manifestari ale bolii zgarieturii de pisica pot fi impartite in clasica si atipica. Boala zgarieturii de pisica clasica prezinta sensibilitate si umflarea ganglionilor limfatici regionali (limfadenopatie regionala), papule la zona de infectia initiala, febra si alte simptome sistemice, dureri de cap, frisoane, dureri de spate si dureri abdominale. Boala zgarieturii de pisica atipica are mai multe forme diferite, in functie de sistemele de organe implicate: conjunctivita, angiomatoza bacilara, encefalopatie acuta, splina marita si dureri in gat.

Cauze si factori de risc

Boala se transmite prin contact cu o pisica infectata, de la o muscatura sau zgarietura, sau contactul cu saliva pisicii pe pielea ranita sau zona alba a ochiului.

Complicatiile care pot aparea in boala zgarieturii de pisica sunt: encefalopatie, osteomielita neuroretinitis, si sindromul Parinaud caracterizat prin conjunctivita granulomatoasa cu adenopatie.

Diagnostic si Tratament

Diagnosticul include examene fizice, testarea pentru Bartonella si biopsia nodului limfatic, daca este necesar.

In general, boala zgarieturii de pisica nu este grava si tratamentul medical nu este de obicei necesar. Antibioticele sunt utilizate pentru infectii, in special la pacientii cu SIDA si persoanele care au un sistem imunitar slabit, boala zgarieturii de pisica fiind mai grava in starea lor.

...