Criză acută suprarenală


Partea inferioară a spatelui | Urologie | Criză acută suprarenală (Disease)


Criza acuta suprarenala este o afectiune grava, care se întâmpla atunci când un hormon numit cortizol, produs de glandele suprarenale nu este de ajuns. Exista doua glande suprarenale si sunt situate în partea de sus a rinichilor. Ele constau dintr-o portiune exterioara, numita cortex, iar partea interioara, numita medulara. Cortexul produce trei tipuri de hormoni, din care toti sunt numiti corticosteroizi.

Simptomele care pot fi prezente sunt: dureri abdominale, confuzie sau coma, ameteli sau confuzie, dureri de cap, oboseala, febra mare, pierderea poftei de mâncare, greata, batai rapide ale inimii, scadere în greutate neintentionata, neobisnuita si transpiratie excesiva pe fata sau palme, varsaturi etc.

Cauze si factori de risc

Criza suprarenala se produce atunci când: glanda suprarenala este deteriorata, în boala Addison sau insuficienta suprarenala primara, glanda pituitara este lezata (insuficienta suprarenala secundara), si nu se poate elibera ACTH; insuficienta suprarenala nu este tratata corespunzator.

Factorii de risc pentru criza suprarenale includ: infectii, deshidratare, stres fizic, o leziune a glandei suprarenale sau pituitare, oprirea tratamentului cu steroizi, cum ar fi prednison sau hidrocortizon prea repede sau prea devreme, interventii chirurgicale, traumatisme.

Diagnostic si Tratament

Teste includ: test de stimulare ACTH (cosintropin), nivelul cortizolului, glicemia; potasiu; sodiu.

În criza suprarenala, pacientii au nevoie de o injectie imediata de hidrocortizon, printr-o vena (intravenos) sau în muschi (intramuscular). Daca infectia a provocat criza, ar putea fi necesar tratamentul cu antibiotice. socul poate sa apara în cazul în care tratamentul nu este furnizat mai devreme, si poate pune viata în pericol, si, de asemenea, convulsii sau coma.

...