Sindromul Cauda equina


Partea inferioară a spatelui | Medicină de urgență | Sindromul Cauda equina (Disease)


Sindromul Cauda equina este o afectiune neurologica grava reprezentand o compresie mai putin frecventa a nervilor de la sfarsitul maduvei spinarii in canalul spinal.

Simptomele variaza, pot sa apara rar si, de asemenea, imita alte conditii. Exemplu de simptome: dureri severe de spate; dureri, senzatie de amorteala, slabiciune, pierderea sau senzatii modificate in nivelul picioarelor, feselor, coapselor interioare, care este severa; probleme recente cu vezica urinare sau functia intestinala, cum ar fi probleme de eliminarea urinei sau a deseurilor numit de retentie sau incontinenta; scaderea tonusului anal si incontinenta fecala, disfunctie sexuala.

Cauze si factori de risc

Acestea sunt cele mai comune cauze ale sindromului cauda equina: un disc rupt sever in zona lombara, care este cauza cea mai comuna; ingustarea canalului rahidian cunoscut sub numele de stenoza; o leziune spinala sau tumora; o infectie a maduvei spinarii, o imflamatie cum ar fi boala Paget, polineuropatia cronica inflamatorie demielinizanta, spondilita anchilozanta, tuberculoza cronica, hemoragie, sau fracturi; o complicatie de la o vatamare grava a coloanei vertebrale lombare, cum ar fi un accident de masina, cazatura, impuscatura, sau injunghiere, un defect de nastere, cum ar fi o conexiune anormala intre vasele de sange cunoscut sub numele de malformatii arterio-venoase, o boala metastatica.

Diagnostic si Tratament

Diagnosticul presupune, de obicei, examenul fizic si este confirmat de RMN sau CT, in functie de disponibilitate. Cauda equina este o urgenta medicala.

Tratamentul implica interventii chirurgicale pentru a preveni deteriorarea permanenta, cum ar fi paralizia picioarelor, pierderea controlului vezicii urinare si intestinelor, functiei sexuale, sau alte probleme. Medicamente precum corticosteroizi sunt utilizate.

...