Tumoră sinus cavernos (cancer)


Cap | Oncologie | Tumoră sinus cavernos (cancer) (Disease)


Descriere

Sinus cavernos sau compartimentul vânzator dintr-o parte este o mare colectie de vene cu pereti subtiri care creeaza o cavitate marginita de osul temporal al craniului si a osului sfenoid, lateral spre turcica sella.

Exista trei tipuri comune de tumori, care afecteaza acest domeniu, inclusiv meningioame, carcinom, si metastaze. Sindromul sinus cavernos are urmatoarele semne si simptome: oftalmoplegie, chemosis, ptoza, sindromul Horner, sau pierderea de trigemeni senzoriali. Procese infectioase sau inflamatorii neinfectioase, vasculare, traumatice, neoplazice, sunt cauzele principale.

Simptome de tumoare sinus cavernos depind foarte mult de locul si marimea precisa a tumorii. Cel mai frecvent simptom al unei tumori sinus cavernos este viziunea dubla, cu toate acestea alte simptome, cum ar fi somnolenta periodica, dificultati de respiratie, cresterea presiunii intercraniene, sau un puls slab sunt prezente. Dureri de cap si vedere dubla pot aparea atunci când tumoarea apasa impotriva craniului. De asemenea, pot aparea ameteli si vorbire neclara, convulsii, paralizie unilaterala si coma. În unele cazuri, tumori ale sinusurilor cavernoase determina o crestere a presiunii in creier si poate duce la un anevrism, care poate provoca probleme grave.

Cauze si factori de risc

Tumori ale sinusurilor cavernoase pot fi benigne sau maligne si sunt o cauza comuna a sindromului sinus cavernos.

Diagnostic si Tratament

Diagnosticul se bazeaza pe un computer tomografic (CT) si imagistica prin rezonanta magnetica (IRM), scanare si biopsie a tesutului.

Una dintre cele mai frecvente tratamente ale unei tumori sinus cavernos este o rezectie partiala sau completa, sau înlaturarea tumorii în rândul cu chimioterapie si radioterapie.

...