Boală celiacă (intoleranţă la gluten)


Abdomen | Alergie şi Imunologie | Boală celiacă (intoleranţă la gluten) (Disease)


Boala celiaca este o afectiune autoimuna a intestinului subtire, care apare din cauza unei intolerante de gluten, ceea ce duce la sindrom de malabsorbtie de minerale si nutrienti. Glutenul este o proteina care se gaseste in cereale, cum ar fi graul, orzul, secara, ovaz.

Simptomele de boala celiaca pot fi diferite de la persoana la persoana. Pot fi simptome gastro-intestinale: dureri abdominale, balonare, gaze, indigestie, constipatie, diaree, fie constanta sau alternanta; scaune care plutesc, urat mirositoare, sangeroase, sau grase, greata si varsaturi, intoleranta la lactoza, comuna atunci cand persoana este diagnosticata si, de obicei, dispare dupa tratament; pierdere in greutate inexplicabila, scaderea poftei de mancare, dar poate fi, de asemenea, crescuta sau nemodificat. Din cauza malabsorbtiei alte modificari se pot intampla: invinetirea cu usurinta, depresie sau anxietate, oboseala, intarzierea cresterii la copii, pierderea parului; perioadele menstruale absente, ulcere la nivelul gurii, crampe musculare si dureri articulare, sangerari nazale, convulsii.

Cauze si factori de risc

Cauza exacta a bolii celiace este necunoscuta. Distrugerea captuselii interioara a intestinului subtire in boala celiaca este cauzata de o reactie imunologica, alergica la gluten in dieta, care inflameaza si distruge captuseala interioara a intestinului subtire. Aceasta reactie poate fi partial genetica si partial mostenita.

De asemenea, pot exista unele conditii asociate cu boala celiaca: boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoida, lupus eritematos sistemic, sindromul Sjogren si boala Addison, sindrom Down, cancer intestinal; limfom intestinal; intoleranta la lactoza, boli tiroidiene, si diabet zaharat de tip 1.

Diagnostic si Tratament

Exista mai multe teste care pot fi utilizate pentru a ajuta la diagnosticare. Testele serologice de sange si o endoscopie cu biopsie superioara a duodenului sau jejunului sunt efectuate.

Boala celiaca nu poate fi vindecata. Cu toate acestea, unele masuri in schimbarea stilului de viata si dieta sunt necesare. O dieta fara gluten este pasul esential. Suplimente de vitamine si minerale pentru a corecta deficientele nutritionale sunt, de asemenea, prescrise.

...