Celulită infecţioasă


Piele | Dermatologie | Celulită infecţioasă (Disease)


Celulita este o afectiune care apare atunci cand tesutul conjunctiv se inflameaza, la nivel local sau intr-un mod difuz. Aceasta este insotita de inflamatia grava a unor straturi ale pielii numite derma si stratul subcutanat.

Simptomele includ: durere sau sensibilitate in zona afectata; roseata pielii sau inflamatie care devine mai mare pe masura ce infectia se raspandeste; ulceratii ale pielii sau eruptii cutanate care incep brusc, si cresc rapid in primele 24 de ore; piele stransa, cu aspect lucios, intinsa, piele calda in zona de roseata. Daca exista o infectie semnele sunt: frisoane sau tremuraturi, senzatie de oboseala, stare generala de rau, dureri musculare si articulare, piele calda si transpiratie si febra. Alte simptome care pot aparea cu aceasta boala: pierderea parului la locul de infectie; rigiditate articulara cauzata de umflarea tesutului peste articulatii; greata si varsaturi.

Cauze si factori de risc

Celulita poate fi cauzata de flora unei piele normale sau de unele bacterii exogene, si de multe ori se produce in cazul in care pielea a fost lezata anterior: fisuri la nivelul pielii, vezicule, taieturi, arsuri, muscaturi de insecte, plagi chirurgicale, injectarea de droguri intravenoase sau zone de insertie a cateterului intravenos.

Risc mai mare pentru celulita includ: muscatura de paianjensau de insecte, vezicule, muscatura de animale, tatuaje, eruptii pruriginoase pe piele, interventie chirurgicala recenta, picior de atlet, piele uscata, eczeme, droguri injectabile, sarcina, diabet zaharat si obezitate, arsuri si puroi. Celulita este de obicei mult mai severa la persoanele cu imunitate redusa, cum ar fi cele cu diabet zaharat sau tulburari de imunodeficienta.

Diagnostic si Tratament

Diagnosticul presupune examenul fizic si o cultura de sange pentru a vedea daca exista o infectie. Tratamentul consta in odihna zonei afectata, taierea tesutului mort, si antibiotice.

...