Hemoragie cerebrală (sângerare în zona creierului)


Cap | Neurologie | Hemoragie cerebrală (sângerare în zona creierului) (Disease)


O hemoragie cerebrala sau hemoragie intracerebrala, este un subtip de hemoragie intracraniana, care are loc in interiorul tesutului cerebral. Hemoragie intracerebrala poate aparea din cauza unei traume cerebrale, sau se poate intampla intr-o sangerare spontana in tesutul creierului numita accident vascular cerebral hemoragic.

Pacientii cu sangerari intraparenchimale au simptome care corespund cu functiile controlate de zona creierului care este deteriorata de sangerare. Acestea includ: aparitia brusca a unei dureri de cap severe, care este adesea insotita de greata, varsaturi, ameteli, probleme cu coordonarea, dureri de gat, stare de confuzie, si letargie, dificultati de vorbire sau de intelegere vorbire, dificultate la inghitire, dificultati de scris sau citit, orice schimbare in viziunea, senzatie de schimbari si modificari de circulatie, cum ar fi tremor si slabiciune.

Cauze si factori de risc

O hemoragie intracerebrala poate fi cauzata de: anomalii ale vaselor de sange, cum ar fi anevrism sau malformatii vasculare; hipertensiune arteriala; depozite de proteine de-a lungul vaselor de sange. Alti factori care cresc riscul de hemoragie intracerebrala includ urmatoarele: nivelul scazut de trombocite din sange, hemofilie, leucemie; tumori cerebrale, boli de ficat, asociate cu un risc crescut de sangerare, in general; utilizarea de aspirina sau medicamente care subtiaza sangele numite anticoagulante, cum ar fi warfarina.

Diagnostic si Tratament

Testele includ examen fizic, test de sange, scanare CT la cap, RMN la cap, testele functionale renale si ale ficatul.

Tratamentul depinde de localizarea, cauza, si cantitatea de hemoragie. Medicamentele utilizate pot include: anticonvulsivante, pentru a controla crizele, corticosteroizi sau diuretice pentru a reduce umflarea si analgezice. Chirurgia poate fi necesara, in cazul in care exista sangerare la cerebel sau pentru a repara anevrismul posibil.

...