Dureri acute şi cronice


General sau altele | - Altele | Dureri acute şi cronice (Disease)


Durerea acuta începe brusc si este, de obicei, taioasa. Aceasta durere poate reprezenta un avertisment de boala sau o amenintare la adresa organismului. Cu toate acestea, durerea acuta nedescoperita, poate duce la durere cronica.

Durerea cronica este durerea care a durat pentru o lunga perioada de timp si poate reprezenta o boala in sine. Se poate inrautatii datorita factorilor de mediu si psihologici. Durerea cronica persista pe o perioada mai lunga de timp decât durerea acuta si este mai rezistenta la tratamente medicale. Aceasta poate provoca probleme grave pentru pacienti. Durerea cronica poate fi împartita în nociceptiva si neuropata.

Cei mai multi pacienti cu dureri cronice se plâng de tulburari cognitive, cum ar fi uitare, dificultate in atentie, si dificultate în executarea sarcinilor. Unele cazuri de dureri cronice pot fi urmarile unui traumatism specific care s-a vindecat de mult - de exemplu, o leziune, o infectie grava, sau chiar o incizie chirurgicala.

Alte cazuri nu au nici o cauza aparenta - niciun traumatism prealabil si o absenta de leziuni tisulare subiacente. Cu toate acestea, multe cazuri de dureri cronice sunt legate de aceste conditii: dureri de spate, artrita, osteoartrita, dureri de cap mai ales, scleroza multipla, fibromialgie, zona zoster, leziuni ale nervilor.

Tratarea medicala a starii de baza este, desigur, extrem de importanta.

Cauze si factori de risc

Durerea acuta poate fi cauzata de multe evenimente sau conditii, cum ar fi: chirurgie, oase rupte, interventii dentare, arsuri sau taieturi, travaliul si nasterea. Durerea acuta poate fi usoara si poate dura doar un moment, sau poate fi severa si poate dura saptamani sau luni, dar aceasta nu dureaza mai mult de sase luni. Durerea acuta dispare atunci când cauza principala a durerii a fost tratata sau sa vindecat.

Diagnostic si Tratament

În functie de severitatea acesteia, durerea poate fi tratata într-un numar de moduri. Optiunile simptomatice pentru tratamentul durerii pot include una sau mai multe dintre urmatoarele variante: trataente medicamentoase, blocuri nervoase (blocarea unui grup de nervi cu anestezice locale), stimulare electrica, terapie fizica, chirurgie, consiliere psihologica etc

Unele medicamente pentru durere sunt mai eficiente in combaterea durerii atunci când sunt combinate cu alte metode de tratament.

...