Otoree (scurgere din ureche)


Ureche, Nas | Otorinolaringologie | Otoree (scurgere din ureche) (Disease)


Lichidul cefalorahidian (LCR) prezent in structurile urechii este o situatie rara, dar pune viata in pericol, care necesita o interventie rapida.

Cauze si factori de risc

Otoreea apare in urma unei fracturi de craniu, tumora, infectii, anomalii congenitale, neoplasme benigne sau maligne si trauma operatorie. Otoreea apare numai in cazul in care sunt prezente o perforatie in timpan sau un defect in canalul auditiv extern.

Acest lucru este adesea cazul in care scurgerea rezulta de la traumatisme sau interventii chirurgicale anterioare. Scurgerile spontane, sau congenitale, se crede ca provin din teoria congenitala a defectului osos sau de la teoria arahnoidei granulare. Scurgere spontana este scurgere care are loc fara un antecedent evident patologie. O astfel de scurgere este de obicei din cauza unor defecte congenitale, in osul temporal. Meningita este adesea simptom de prezentare. Hipoacuzia neurosenzoriala si convulsii sunt potentiale fatale.

Diagnostic si Tratament

Pacientii suspectati de a avea o scurgere a lichidului spinal ar trebui sa se supuna unui examen otologic completa, examen neurologic, si unei examinare a gatului. Computer tomografia poate demonstra cursul liniei de fractura si sa dea informatii cu privire la localizarea probabila a fistulei LCR.

Repararea chirurgicala este recomandata pentru acele cazuri care nu se rezolva, in scopul de a preveni morbiditatea si mortalitatea asociate cu meningita. Gestionarea cu succes a unui pacient cu antecedente sugestive de o scurgere de LCR implica asigurarea ca este vorba de o scurgere adevarata prin testarea lichidul de transferina beta2.

...