Dop de cerumen (ceară în ureche)

Ureche, Nas | Otorinolaringologie | Dop de cerumen (ceară în ureche) (Disease)


Ceara de ureche protejeaza urechea de praf, bacterii si alte microorganisme, precum si alte particule straine, impiedicand intrarea si deteriorarea urechii si protejand pielea delicata a canalului urechii de a deveni iritata atunci cand apa este in canal.

La unele persoane, glandele produc mai multa ceara decat poate fi indepartata cu usurinta din ureche. Aceasta ceara suplimentara se poate intari in canalul urechii si blocheaza ureche. In plus, dupurile cerumen, apar frecvent atunci cand oamenii incearca sa isi curete urechile pe cont propriu, prin plasarea tampoanelor de bumbac sau de alte elemente in urechi.

Semnele si simptomele de dopuri cerumen pot include: dureri de urechi, senzatie de plenitudine in urechea afectata, zgomotul in ureche numit tinitus si scaderea auzului in urechea afectata. Dopul de ceara este una dintre cele mai comune cauze de pierdere a auzului.

Cauze si factori de risc

Dopul cerumen sau dopul de ceara apare atunci cand se acumuleaza ceara in ureche sau devine prea greu sa se elimine in mod natural.

Diagnostic si Tratament

Ceara excesiva poate fi indepartata de catre un medic cu ajutorul unui instrument mic, curbat numit chiureta sau prin utilizarea de aspiratie in timp ce inspecteaza urechea. Oamenii care au blocaje frecvente pot beneficia de irigatii saptamanale. In unele cazuri, un medicament de indepartarea cearei, cum ar fi peroxidul de carbamida poate fi recomandat.

...You can connect with us directly at anytime

You can connect with us through any social network (LinkedIn, Facebook, X/Twitter) - or else Easy & Quick way to connect via email us at « contact@iValueHealth.NET ».