Cancer de col uterin (tumoră)


Pelvis/Bazin | Oncologie | Cancer de col uterin (tumoră) (Disease)


Cancerul de col uterin este termenul pentru un neoplasm malign la celulele originare din colul uterin, partea inferioara a uterului care se conecteaza la vagin.

De cele mai multe ori, cancerul de col uterin precoce nu are simptome. Simptomele care pot sa apara pot include: sangerari vaginale dupa actul sexual, intre perioadele de menopauza sau dupa, secretii apoase, sangeroase care pot fi abundente si au un miros neplacut, dureri pelviene sau durere in timpul actului sexual; un singur picior umflat, pierderea in greutate, dureri osoase sau fracturi; oboseala.

Cauze si factori de risc

Exista doua tipuri de celule pe suprafata colului uterin: scuamoase, care incepe in celulele subtiri, plate care se gasesc in parte de jos a colului uterin, si columnar, care apar in celulele glandulare care captusesc canalul cervical. Cancerul de col uterin incepe atunci cand celulele sanatoase dobandesc o mutatie genetica care transforma celulele normale in celule anormale.

Care sunt cauzele cancerului de col uterin nu sunt clare. Infectia cu unele tipuri de virus papilloma uman (HPV) este cel mai mare factor de risc pentru cancerul de col uterin, urmat de fumat.

Alti factori de risc, cum ar fi genetici, de mediu sau de stilul de viata, de asemenea, pot dezvolta cancerul de col uterin. Acesti factori pot creste riscul de cancer de col uterin: multi parteneri sexuali, activitate sexuala precoce, alte infectii cu transmitere sexuala, un sistem imunitar slab, fumatul.

Diagnostic si Tratament

Screening-ul pentru cancerul de col uterin include: testul Papanicolau si testarea HPV. De asemenea, o scanare CT si RMN, precum si o biopsie pot ajuta diagnosticul. Tratamentul pentru cancerul de col uterin depinde de mai multi factori, cum ar fi: stadiul, marimea si forma de cancer, varsta femeii si starea generala de sanatate si dorinta ei de a avea copii in viitor.

Optiunile de tratament pot include: chirurgie numita histerectomie, radiatii si chimioterapie. Cu toate acestea, unele tipuri de cancer de col uterin nu raspund bine la tratament si cancerul poate reveni, dupa tratament.

...