Boală Chagas (tripanosomiază)

Abdomen | Medicină generală | Boală Chagas (tripanosomiază) (Disease)


Boala Chagas este o boala inflamatorie, infectioasa cauzata de un parazit gasit in fecalele unui gandac, comuni in America de Sud, America Centrala si Mexic. De asemenea, numita tripanosomiaza americana, boala Chagas poate infecta pe oricine, dar este diagnosticata mai frecvent la copii.

Atunci cand simptomele se dezvolta in cele din urma in faza cronica, acestea pot include: constipatie, probleme digestive, dureri in abdomen si dificultati de inghitire, cardiomiopatie, si batai neregulate ale inimii. Semne si simptome ale fazei cronice a bolii Chagas poate sa apara dupa 10 – 20 de ani dupa infectarea initiala, sau se poata sa apara.

Cauze si factori de risc

Pericol de infestare sunt actiuni cum ar fi: consumul de alimente contaminate cu fecale nefierte din gandaci T. cruzi-infectati, fiind nascut de o femeie infectata cu T. cruzi, transfuzie de sange care contine sange infectat; obtinerea unui transplant de organ care contine T. cruzi; munca intr-un laborator in cazul in care exista o expunere accidentala la parazit; petrecerea timpul intr-o padure care contine animalele salbatice infectate, cum ar fi ratoni si oposumii, statul cu un animal de companie infectat.

Boala Chagas are doua faze: acuta si cronica. Faza acuta poate sa nu aibe nici un simptom sau simptome foarte usoare, inclusiv: febra, stare generala alterata (stare generala de rau), umflarea unui ochi si zona umflata rosie la locul muscaturii de insecta. Dupa faza acuta, boala intra in remisie.

Diagnostic si Tratament

Prezenta T. cruzi este diagnosticul de boala Chagas. Acesta poate fi detectat prin examen microscopic de sange proaspat anticoagulant.

Exista doua abordari pentru tratarea boalii Chagas, tratamentul antiparazitar, de a ucide parazitul si tratamentul simptomatic, pentru a gestiona simptomele si semnele de infectie.

...You can connect with us directly at anytime

You can connect with us through any social network (LinkedIn, Facebook, X/Twitter) - or else Easy & Quick way to connect via email us at « contact@iValueHealth.NET ».