Arsură chimică


Piele | Dermatologie | Arsură chimică (Disease)


O arsura chimica apare atunci cand tesutul in viata este expus la o substanta coroziva, cum ar fi un acid puternic sau o baza.

Semnele si simptomele de arsuri chimice includ urmatoarele: roseata, iritatie, arsura la locul de contact; durere sau senzatie de amorteala la locul de contact, dureri abdominale, formarea de basici sau pielea neagra moarta la locul de contact; tulburari de vedere, daca chimica ajunge in contact cu ochii, varsaturi, tuse sau dificultati de respiratie. In cazurile severe, se pot dezvolta: scaderea tensiunii arteriale, lesin, slabiciune, ameteli, dificultati de respiratie sau tuse severa, dureri de cap, spasme musculare sau convulsii; stop cardiac sau batai neregulate ale inimii. Cele mai multe persoane cu arsuri chimice minore nu trebuie sa fie internate, cu toate acestea, pacientii cu arsuri chimice majore, au nevoie de internare in spital.

Cauze si factori de risc

Arsurile chimice se pot produce accidental prin utilizarea gresita a produselor, cum ar fi cele pentru ingrijirea parului, a pielii, unghiilor. O varietate de produse de uz casnic comune care pot provoca arsuri chimice sunt dupa cum urmeaza: inalbitor, produse de desfundat sau de de curatat toaleta, detergenti de metale, clorul de pischina.

Diagnostic si Tratament

Tratamentul poate include fluide intravenoase pentru a ajuta sau preveni scaderile periculoase ale tensiunii arteriale. Exista unele lucruri pe care nu ar trebui sa fie facute, cum ar fi: nu se aplica nici o cale de atac de uz casnic, cum ar fi unguent sau alifie pentru o arsura chimica, nu se perturba un blister sau se elimina pielea moarta de la o arsura chimica, si nu se incercearca de a neutraliza orice produs chimic. Masurile de prevenire includ evitarea expunerii la substante chimice, folosind manusi de protectie atunci cand manipulati si depozitati substantele chimice in conditii de siguranta, dupa folosire.

...