Traumatisme toracice (leziuni)


Piept | Medicină de urgență | Traumatisme toracice (leziuni) (Disease)


Descriere

Traumatismul toracic, este o leziune grava a pieptului, o cauza importanta de handicap si a mortalitatii, care a avut loc de la traume fizice, la cap si leziuni ale coloanei vertebrale.

Anumite tipuri de traumatisme toracice includ leziuni la nivelul peretelui toracic: contuzii toracice perete sau hematoame, fracturi costale, fracturi sternale, fracturi ale umarului, brâul de prejudiciu pulmonar si leziuni care implica spatiul pleural: contuzie pulmonara, sfâsierea pulmonar, pneumotorax, hemotorax; prejudiciu pentru caile respiratorii; prejudicile cardiace: tamponada pericardica, contuzie miocardica, leziuni ale vaselor sanguine: ruptura aortica traumatica, leziuni ale aortei toracice, disectie aortica, si leziuni la alte structuri din cadrul trunchiului: prejudiciu esofagian, prejudiciul diafragma.

Cauze si factori de risc

Traumatismele toracice pot fi penetrante sau bont. Unele traumatisme toracice se refera la leziuni tisulare provocate de un obiect ascutit care creeaza o rupere adânca în piele si in muschi, cum ar fi accidentele de masina care pot provoca traume toracice.

În cazul în care prejudiciul trece prin piele, cum ar fi junghi, foc de arma, rana, sageata prin inima, se numeste traumatism toracic penetrant.

Diagnostic si Tratament

Diagnosticul este confirmat dupa o ancheta, cum ar fi: radiografie toracica si piept, computer tomografia (CT).

Cele mai multe leziuni contondente sunt gestionate cu interventii relativ simple, cum ar fi intubatie traheala si ventilatie mecanica si de insertie unui tup de piept. Leziuni penetrante necesita de multe ori interventii chirurgicale, si investigatiile complexe nu sunt de obicei necesare pentru a ajunge la un diagnostic.

...