Varicelă


Piele | Medicină generală | Varicelă (Disease)


Descriere

Varicela este o boala extrem de contagioasa cauzata de infectia primara cu virusul varicelo-zosterian (VZV). Varicela este o infectie virala în care o persoana dezvolta niste bubite care produc mancarimi. Este una dintre bolile clasice ale copilariei. Cu toate acestea, a devenit mult mai putin frecvente de la introducerea vaccinului antivaricela.

Varicela este adesea caracterizata prin simptome incluzând mialgie, mâncarime, greata, febra, dureri de cap, dureri în gât, diaree, dureri în ambele urechi, plângeri de presiune în cap sau umflarea fetei. La copii, primul simptom este, de obicei, dezvoltarea unui eruptie ale pielii.

Cauze si factori de risc

Varicela este foarte contagioasa si se poate raspândi rapid. Virusul se transmite prin contact direct cu eruptii cutanate sau prin picaturi dispersate în aer prin tuse sau stranut.

Risc de capturare a varicelei este mai mare în cazul în care cineva: nu a avut varicela, nu au fost vaccinate pentru varicela, lucreaza într-o scoala sau participa la actiuni cu copii sau facilitatea de îngrijire acestora.

O complicatie frecventa a varicelei este o infectie bacteriana a pielii. Varicela poate duce, de asemenea, la pneumonie sau, mai rar, o inflamatie a creierului numita encefalita.

Diagnostic ?i Tratament

Diagnosticul este, de obicei, confirmat eruptile mici de pe scalp. Testele de laborator pot ajuta la confirmarea diagnosticului, daca este necesar.

Tratamentul varicelei are tendinta în principal de a diminua simptomele, deoarece nu exista nici un leac real al conditiei. Unele tratamente sunt însa disponibile pentru alinarea simptomelor in timp ce sistemul imunitar curata virusul din organism. Ca o masura de protectie, pacientii sunt de obicei sunt rugati sa stea acasa, pentru a evita raspândirea bolii la alte persoane.

...